29 Aralık 2015 Salı

Don Kişot (Özet)

I. Bölüm:


   Don Kişot, İspanya' nın Mancha eyaletinde, küçük bir köyde yaşamını sürdürmektedir. Don Kişot sürekli Şövalye hikayeleri okuduğundan dolayı zamanla dünyayı okuduğu Şövalye hikayelerinde olduğu gibi görmeye başlar. Bir gün akli dengesini kaybeder ve kendini son seyyar şövalye zanneder. Evinde bulduğu eski, paslı, kirli zırh ve kılıcı kuşanır. Ezilen ve hor görülen halkı kurtarmak için çok mükemmel sandığı bir deri bir kemik atına biner ve yola koyulur. Kendisine de seçkin, soylu bir aileden gelen kız bulmalıdır. Yolda giderken çirkin köylü bir kızı, güzel ve soylu bir aileden geldiğini varsayarak kendisine sevgili edinir. Artık tek hedefi vardır. Kendisine resmi şövalyelik unvanı verilmesidir. Bu yüzden bir takım başarılar elde etmesi gerektiğini anlar.
   Yolda bir Hanı, Şato sanır ve Şato sandığı Hanın sahibini bir lord olarak görür. Hanın sahibinden (lord' dan) kendisini şövalye yapmasını ister. Hanın sahibi onun zararsız bir akıl hastası olduğunu anlar ve bir lord gibi rol yapar. Don Kişot resmi şövalyelik unvanı aldığını sanarak köyüne gider. Yolda Sancho ile karşılaşırlar. Kendisini şövalye sandığından Sancho' ya uşağı olmasını ister. Daha sonra tacirlerle karşılaşırlar. Onlara yolda bulduğu çirkin olan köylü kızını' nın güzel bir kız olduğuna inandırmaya çalışır. Tacirler de Don Kişotu döverler.
   Don Kişot bu sefer' de yolda yel değirmenlerini insanlara kötülük yapan devler sanır. Onlara saldırınca yaralanır. Aklına başına gelmez. Sancho, Don Kişot' a durumu anlatır fakat Don Kişot gerçeği göremez. Hala kafasındaki hayale inanmaktadır. Bu olaydan sonra koyun koyun sürülerini birbirlerine saldıran ordular olarak görür. Koyunlardan zayıf olanlara yardım etmeye başlar. Çoban, koyunlarına saldırıldığını görünce Don Kişot' u döver. Don Kişot kalmak için bir hana girdiğinde şarapları kan sanır ve bardaklara saldırır. Don Kişot' a gerçeği söylerler fakat Don Kişot büyücülerin onlara büyü yapıp öyle gösterdiğini, büyücülerin onları kandırdığını söyler. Din Kişot akıllanmaz. Bu tür sorunların ardı arkası kesilmez. Bu sebeple köyün papazı ve berberi Don Kişot' u korumak için bir kafese koyarlar ve evlerine götürerek iyileştirmeye çalışırlar.

II. Bölüm:

   Uzun zaman sonra Don Kişot ile Sancho yola çıkarlar. Sevgilisi olan köylü ve çirkin kız Dulcinea' yı bulmaya çalışırlar. Sancho Don Kişot' u kandırır. Ona yolda karşılarına ilk çıkan köylü bir kızı Dulcinea diyerek Don Kişot' a yutturur. Yolda onca maceradan sonra Dük ve Düşes' in evine gelirler. Dük ve Düşes, Don Kişot' a bir şövalye gibi davranarak onunla dalga geçerler. Dük, Sancho' ya bir ada verir. Dük' ün verdiği ada yakındaki köylerden birisidir. Dük köy ahalisine Sancho' nun yeni vali olduğunu söyler. Bir müddet sonra Sancho işi bırakır. Sonra Don Kişot ile Sanson Carrasco düelloya tutuşurlar. Kazanan, diğerine istediğini yaptıracaktır. Düelloyu Sanson kazanır. Don Kişot' a köyüne gitmesini ve silah taşımamasını söyler. Don Kişot söyleneni yaparak eski yaşamına geri döner. Bir zaman sonra aklı yerine gelir. Fakat hastalanır. Hastalığı nedeniyle ölür.


Özette bazı yerler yanlış yazılmış olabilir. Yanlış yazılan yerleri kendiniz düzeltebilirsiniz. :)



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder