21 Aralık 2015 Pazartesi

Sefiller (Özet)

   Jean Valjean küçük yaşta annesini ve babasını kaybetmiş bu nedenle ablasının yanına taşınmıştır. Eniştesi' de ölünce ablasına ve ablasının çocuklarına bakma görevi ona kalmıştır. Çok zorluklar geçirirler. Jean Valjean ekmek parasını çıkaramayınca, fırından ekmek çalar. Bunun üzerine jandarmalar Jean Valjean' ı tutuklarlar. Hapishane kaçmaya çalışır ama başarısız olur.
   Kaçmaya çalıştığı için cezası 19 yıla çıkarılır. 1815' de cezası biter, serbest kalır. Jean Valjean Güney Fransa' da bir kasabaya gider. Suçlu olduğu için herkes ona kötü davranır. Sonunda kasabanın piskoposu onu evine alır. Fakat akıllanmamış Jean gümüş takımları çalar ama yakalanır. Piskopos şikayetçi olmaz, hatta üstüne iki tane gümüş şamdan vererek onlardan alacağı parayla namuslu ve erdemli bir adam olarak harcamasını ister.
   Valjean yıllar sonra sahte bir isimle Kuzay Fransa' da iş hayatına atılmış ve zengin olmuştur hatta belediye başkanı seçilmiştir. Kasabanın müfettişi olan Javert, dedektiftir ve amirinden şüphe duyar. Tam onu yakalatacağı sırada onun adının Valjean olduğunu öğrenir. Müfettiş çok mahcup olur. Jean Valjean bu olayı duyar. Kendi adını taşıyan suçsuz birinin kendisi yüzünden acı çekmesine içi dayanmaz ve kendi isteğiyle kürek mahkumluğuna döner.
   Aradan birkaç yıl sonra tekrar kaçmıştır. Bu sefer Kuzeye doğru gitmiştir. İş yaptığı yıllarda bütün parasını buraya koymuştur. Paranın onu rahatça geçindireceğini düşünür. Bir zamanlar yanında çalışan Fantina' nın kızı Cosetta' yı arar. Fantina' nın öldüğünü öğrenmiş ve kızına ise üvey anne ve babanın baktığını öğrenir. Üvey anne ve babası kıza çok kötü davranmaktadır. Valjean o kızı evlatlık edinir ve ona bakar. Paris' e gittiklerinde Valjean bahçıvan olarak çalışır ve kızı da okula gider.
   Cosetta büyür ve Parisli birisi olan Marius kızla ilgilenmeye başlar. Cosetta ve Marius bir parkta tanışırlar. Pariste bir takım olaylar meydana gelir. Sosyalistler 1832' de bir baş kaldırma olayına girerler. Jean Valjean' da isyana katılır. İsyan sırasında sokakta eski düşmanıyla yani Javert ile karşılaşır. Valjean onu öldürmez. Fakat Javert kendini öldürür.
   İsyan sırasında Marius yaralanır. Valjean, Marius' u sırtında taşıyarak lağım kanalına götürür. Ağır yaralı olan Marius büyük babasının evine kaldırılır. Marius kendi hayatını kim kurtardığını bilemez. Valjean artık Cosetta ve Marius' un arasına girmekten vazgeçer. Valjean ölümle burun burunayken piskoposun kendisine hediye ettiği şamdanlığı Cosetta' ya hediye eder.



  Özette bazı yerler yanlış yazılmış olabilir. Yanlış yazılan yerleri kendiniz düzeltebilirsiniz. :)
   

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder