19 Aralık 2015 Cumartesi

Kürk Mantolu Madonna (Özet)

   Kitabın yazarı Ankara' da işsiz kalır. Bir gün sokakta eski arkadaşı Hamdi Bey ile karşılaşır. Hamdi Bey bir şirkette müdür yardımcısı olmuştur. Kitabın yazarının işsiz kaldığını öğrenince onu evine götürür. Hamdi Bey banyo yaptıktan sonra kitabın yazarına şirketinde bir iş verebileceğini ve yarın sabah şirketine gelmesini söyler. Ertesi sabah kitabın yazarı Hamdi Bey' in şirketine gider. Kitabın yazarına çalışacağı yeri gösterirler. Memur olarak çalışmaya başlar. Çalıştığı odada Raif isimli tercüman vardır. Diğerleri tarafından çok azarlanan Raif Bey hiçbir zaman sesini çıkarmaz. Aradan haftalar geçmesine rağmen Raif Bey ile neredeyse hiç konuşmamışlardır. Raif Bey kış günleri sık sık hastalanmaya başlar. Bu sebeple kitabın yazarı tercüme edilecek kağıtları Raif Bey' in evine götürmeye başlar. Raif Bey' in evi çok kalabalıktır. 
   Bir Şubat ayında Raif Bey tekrardan hastalanır. Bu sefer durumu kötüdür. Raif Bey kitabın yazarından iş yerindeki bütün eşyalarını alıp eve getirmesini ister. Kitabın yazarı eşyaları toplar ve eve getirir fakat bir defter dikkatini çekmiştir. Raif Bey kitabın yazarından o defteri sobaya atmasını söyler. Kitabın yazarı defterde yazanları çok merak eder. Raif Beyi ikna ederek defteri alır ve kaldığı yere gider. Defteri alır ve okumaya başlar.
   Raif Bey maddi durumu iyi olan Havranlı bir ailenin utangaç ve korkak bir çocuğudur. Güzel Sanatlar Akademisi' ni okumak için İstanbul' a gider fakat tamamlayamadan geri döner. Babası, Raif Bey' i Sabunculuk Tekniğini öğrenmesi için Almanya' ya gönderir. Almanya' ya gittiğinde Sabunculuk Tekniği öğrenmesi yerine hep gezmek için dışarı çıkar. Aradan bir sene geçer. Raif Bey yeni açılmış olan Resim Galerisini şans eseri bulur ve içeri girer. Orada ''Kürk Mantolu Madonna'' adlı bir tabloya hayran kalır. Günlerce o tabloya bakmak için galeriye gelir. Bir gece sokakta Kürk Mantolu Madonna' yı ''Atlantik'' adlı yere girerken görür. Onun arkasından Raif Bey de içeri girer. Kürk Mantolu Madonna' yı  insanları içinde dans ettiğini görür. Kürk Mantolu Madonna Raif Bey' i görür. Arkadaşlıkları o günden itibaren başlar. Kürk Mantolu Madonna' nın gerçek adının Maria Puder olduğunu öğrenir. 
   Bir yılbaşı gecesi Raif Bey ve Maria Puder gece yarılarına giderler. Maria sarhoş olunca Raif Bey onu evine götürürler. Maria ile Raif Bey o gece birlikte olurlar. Sabah olunca Maria Raif Bey' e bir müddet ayrı kalmaları gerektiğini söyler. Aradan günler, haftalar geçer ve Raif Bey Maria' nın hastaneye kaldırıldığını öğrenir. Hastalığı geçesiye kadar ona bakar. Arkadaşlıkları tam eskisi gibi olmuşken Raif Bey' in eniştesi ona mektup yazar. Mektup da Raif Bey' in babasının öldüğü ve hemen Almanya' dan geri gelmesi istenir. Maria' ya olayı açıklar. Maria bu olayı duyunca kendisi de annesinin yanına Raif Bey den önce gider. Gitmeden önce Raif Bey ile vedalaşır. Raif Bey Maria' ya işlerini düzelttikten sonra onu memleketine getireceğine söz verir. Raif Bey' de pasaport işlerini hallettikten sonra memleketine döner.
   İlk başlarda Maria ile Raif Bey sık sık mektuplaşırlar. Fakat Maria' dan gelen mektuplar azalmaya başlar daha sonra hiç gelmez. Raif Bey Maria' nın kendisini unuttuğunu düşünür ve başkasıyla evlenir. Bir gün Ankara' da Raif Bey Almanya' da kaldığı pansiyonundaki Maria Puder' in akrabasını görür. Raif Bey Maria ile ilgili sorular sorunca akrabası olayları anlatmaya başlar. 10 yıl önce Maria' nın hastalandığını ve hasta haline rağmen dünyaya bir bebek getirdiğini ama bebeği dünyaya getirdikten sonra öldüğünü öğrenir. Maria' nın akrabası çocuğun bir Türk' den olduğunu söyler. Raif Bey çocuğun babasının kendisi olduğunu anlar. Maria' nın ve Raif' in kızı Maria' nın akrabasının yanındaki çocuktur. Raif Bey yaşadığı bu olaylardan sonra deftere bu yazıları yazmaya başlar. 
   Kitabın yazarı Raif Beye defteri vermeye evine gidince, Raif Bey' in ailesi Raif Bey' in öldüğünü söyler



 Özette bazı yerler yanlış yazılmış olabilir. Yanlış yazılan yerleri kendiniz düzeltebilirsiniz. :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder