28 Aralık 2015 Pazartesi

Yaşlı Adam ve Deniz (Özet)

   Gulf Stream' de yaşlı bir balıkçı ve küçük bir teknesi vardır. Yaşlı adam zayıf, kederli, yüzü ve ensesi kırışmış olan bir balıkçıydı. Uzun bir süredir balık tutmaktan ellerinde yaralar oluşmuştu. Yaşlı adam 84 gündür küçük teknesi ile denizde olmasına rağmen hiç balık yakalayamamıştı. Yaşlı adamın yanında bir çocuk vardır. Fakat yaşlı adam uzun bir süre balık yakalayamayınca ailesi çocuğu başka bir balıkçının yanına verir. Yaşlı adamın hiç balık yakalayamaması çocuğu içten içe çok üzer. Başka bir balıkçının yanında çalışmasına rağmen yaşlı adam denizden gelince ona yardım eder, araç gereçlerini taşırdı. Boş zamanlarında yaşlı adam ile vakit geçirirdi. Yaşlı adam ise her gün sabahtan çocuğun yanına gider onu uyandırır ve birlikte sahile giderlerdi. Çocuğun üzüldüğü kadar yaşlı adamda çocuktan ayrıldığına üzülüyordu. 
   Yaşlı adam balık tutmak için denize açılır. Yaşlı adam tekrardan eli boş döner. Diğer balıkçılar yaşlı adam ile dalga geçmeye başlarlar. Çocuk ise bu duruma çok üzülür. Çocuk bir gün yaşlı adama iki tane balık verir. Verdiği balıkları yem olarak kullanmasını ister. Yaşlı adam bu sefer büyük bir umutla denize açılır ve kafasına koyduğu yöne doğru gider. Yaşlı adam, eğer balık tutamazsam denizde daha fazla açılır ve bir balık tutmadan gelmem diye aklından geçirir. Yaşlı adam biraz ilerlediğinde güneş yavaştan doğmaya başlıyordu. Yaşlı adam büyük bir zevk ile güneşin doğuşunu izler. Güneş tam denizin üstündeydi ve yaşlı adam daha hiç balık yakalayamamıştı derken oltanın ipleri gerilir. Yaşlı adam hemen kürekleri bırakır ve oltayı çekmeye başlar. Sonunda bir palamut tutmayı başarır. Yaşlı adam daha büyük bir balık tutma ümidiyle bu balığı' da yem yapmaya karar verir. 
   Artık sahil gözden kaybolmuş ve hava çok ısınmıştı. Az bir süre sonra olta ipinin altındaki tahta çubuklardan birisi düşer. Yaşlı adam bir balığın tuzağa düştüğünü anlar. Balık çok güçlüdür. Yaşlı adamın küçük teknesini yavaş yavaş ilerletmeye başlar. Yaşlı adam hayalindeki kılıç balığını tuttuğunu anlar. Bir tane oltanın onu tutmaya yetmeyeceğini anlayan yaşlı adam diğer oltanın iplerinden kendi oltasına ekleme yapar. Güneş tam batmak üzeredir fakat balık hiç yorulmamış yaşlı adam ve teknesini uzaklara çekmektedir. Yaşlı adam onca uzun süredir balık tutamadığından bunu tutmakta kararlı bir şekilde balığa karşı direniyordu. Yaşlı adamın aklına çocuk gelir. Keşke yanımda olsaydı diye iç geçirir. Yaşlı adam bunları düşünürken balık ani bir hareketle yaşlı adamı sarsar. Yaşlı adam bu sarsıntıyla kendine gelir. 
   Yaşlı adam çok acıkır. Tuttuğu palamutu temizledikten sonra çiğ çiğ yemeye başlar. Tadı kötüdür ama yaşlı adam kendisine güç vereceği için yemek zorunluluğu hisseder. Yaşlı adam artık balığın yavaşladığını hisseder ve yanılmamıştır. Balık artık yavaşlamış tekneyi daha az hızlı bir şekilde çekmektedir. Balık daha da yavaşlayarak su üstüne çıkar. Yaşlı adam balığın rengine ve büyüklüğüne hayran kalmıştır. Şimdiye kadar gördüğü ve tuttuğu en büyük balıktır. Yaşlı adam fırsattan istifade mızrak ile kılıç balığını öldürür. Balığın teknesine sığımayacağını anlayınca teknenin yanına bağlar. Balığın ağırlığı ile çok yavaş bir hızla yoluna koyulur. Fakat yaşlı adam mızrağı kılıç balığına saplayınca kan çıkmıştır ve birazdan köpek balıklarının geleceğini tahmin eder. 
   Bir süre sonra yaşlı adam haklı çıkar. Köpek balıkları kan kokusuna gelmişlerdir. Yaşlı adam hızla mızrağına sarılır ve köpek balıklarına saldırmaya başlar. Büyük uğraşlar sonucu bir köpek balığını öldürür diğerini ise ağır yaralar. Fakat köpek balıkları ölmeden ve yaralanmadan önce kılıç balığından büyük ısırıklar almayı başarmışlardır. Bu yüzden kılıç balığının ağırlığı azalmış bunun sebebiyle tekne biraz daha hızlanmaya başlamıştır. Yaşlı adam köpek balığı saldırılarının kesilmeyeceğinden adı gibi emindir. Bir an önce eve varmak ister. Birkaç gün sonra evine yaklaştığını hisseder. Tam bu sırada suda bir hareketlenme olur. Köpek balıkları tekrardan gelmiştir. Köpek balıklarının sayısı bu sefer biraz daha artmış gibiydi. Kılıç balığından bir ısırık alan kaçıyor arkasındaki köpek balığı geliyordu. Yaşlı adam yaralı ve yorgun vücudu ile köpek balıklarını büyük zorluklarla yenmeyi başarır. Ama kılıçbalığından kalan tek şey iskeletidir.
   Yaşlı adam nihayet evine varır. Küçük teknesini bağladıktan sonra hiçbir şey düşünmeden evine gider. Sabah olunca çocuk yaşlı adamın teknesini görür ve koşar adım yaşlı adamın evine gider. Yaşlı adamın teknesinin yanı çok kalabalıktır. Herkes yaşlı adamın tuttuğu balığa daha doğrusu tuttuğu balıktan arta kalan iskeletine bakıyorlardı. Çocuk yaşlı adamın evine gittiğinde yaşlı adamı uyur vaziyette bulur. Yaşlı adama içmesi için sıcak bir şeyler verir. Yaşlı adam sıcak içeceği içtikten sonra çocuğa bir gülümseme atar ve tekrardan uykuya dalar.


Özette bazı yerler yanlış yazılmış olabilir. Yanlış yazılan yerleri kendiniz düzeltebilirsiniz. :)
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder