24 Aralık 2015 Perşembe

Yaprak Dökümü (Özet)

   Ali Rıza Bey bir memurdur. Kendisi fakirdir fakat dürüst ve şereflidir. Karısıda kendisi kadar düzgün birisidir. Ali Rıza Beyin 4 kız ve 1 oğlu vardır. Birgün arkadaşının karısıyla karşılaşır. Arkadaşının öldüğünü ve kızının işi olmadığını öğrenir. Kıza acır ve ona iş bulur. Muzaffer Bey ile kızın eskiden tanışmışlığından dolayı kızı işe alır. Kız zamanla Muzaffer Beyi kötü yola sokar. Ali Rıza Bey daha fazla sabredemez ve işten çıkar.
   Ali Rıza Beyin oğlu üniversiteyi bitirir ve bir bankada işe başlar. Ali Rıza Bey işten çıktığı için aileye oğulları bakmaktadır. Şevket bir gün kötü yola düşmüş bir kadınla beraber olmuştur. Babası bu işe en başta sinirlenir fakat sonradan evlenmelerine izin verir.
   Düğün gecesi çok gürültülü geçer. Müzik bitince bağırışlar, gülüşmeler başlar. Evden sıkılan büyük ve  küçük kızları birşey demez fakat diğerleri sinirlenir, isyan ederler. Zamanla Şevketin karısı Şevketi borca sokar ve Şevket borçları ödeyemeyince hapise düşer. Ali Rızanın kızı Fikret evlenmek ister. Evlenmek için uzaklara gider ve ailenin bir insanı daha eksilmiş olur.
Ali Rıza Bey tüm bu olanlara içten içe sıkılır. Geriye kalan 2 kızınıda evlendirmek ister. Bir kızını evlendirir onuda uzaklara gönderir. Bir kızı kalmıştır. Geriye kalan tek kızı çok fena bir şekilde hastalanır. Doktor çağırırlar. Muayene biter kızın dolaşmaya, temiz hava almaya ihtiyacı vardır.
   Kızının hastalığından dolayı Ali Rıza Bey kızının dışarı çıkmasına izin verir onu serbest bırakır. Fakat kızı evli bir erkekle evlenir onun metresi olur. Bunu öğrenen Ali Rıza Bey kızını evine bir daha sokmaz. Bu sebepten dolayı kızın kocası, kıza bir ev tutar ona her ay belli miktar para bırakır.
   Aradan zamanlar geçerken Ali Rıza Bey karısı ile arasını bozar. Bu yüzden evlenmiş kızının yanına Adapazarına gider. Orada fazla duramaz İstanbula tekrar dönmek zorunda kalır. İstanbula döner ama evine gitmez. Birgün Ali Rıza Bey hastalanır. Karısı ve kızı Leyla dışında kimse yanına gelmez. Ali Rıza Bey hastaneye kaldırılır. Bir müddet sonra iyileşir ve hastaneden çıkar. Ömrünün geri kalanını karısı ve kızı Leyla ile geçirir.


Özette bazı yerler yanlış yazılmış olabilir. Yanlış yazılan yerleri kendiniz düzeltebilirsiniz. :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder