14 Aralık 2015 Pazartesi

Harry Potter ve Azkaban Tutsağı (Uzun Özet)

   Harry bir sabah uyandığında bütün Dursley ailesini televizyon başında haberleri izlerken görür. Haberde Sirius Black adlı azılı bir suçlunun hapishaneden kaçtığı söylenir. Vernon enişte bu sırada evlerine konuk olacak Marge halayı eve getirmek için hazırlık yapmıştır. Marge hala Vernon eniştenin ablasıdır ve Harry' den hiç hoşlanmaz, her geldiğinde Harry' e ve ölen ailesi hakkında ileri geri konuşurdu. Harry, Vernon eniştesi kapıdan çıkarken Hogsmeade gezilerine katılabilmesi için gerekli olan forumu imzalamasını rica eder. Fakat Vernon enişte umursamaz.
   Marge hala eve geldiğinde bavulunu yukarı taşıma işi Harry' e düşer. Harry bavulu yavaş yavaş çıkarır. Çok zor günler geçiren Harry sonunda Marge halanın evdeki son günü olduğu için sevinçlidir. Son akşam yemeğinde Marge hala Harry' nin annesi ve babası hakkında kötü şeyler söyleyince Harry çok sinirlenir. Bilmeyerek Marge halayı bir balon gibi şişirir. Marge hala uçmaya başlar ve yavaşça dışarıya, gökyüzüne doğru uçmaya başlar. Vernon enişte Marge halayı kurtarma çabası gösterirken Harry bu fırsatı değerlendirip odasına çıkar ve bavulunu toplamaya başlar. Kapıdan çıkarken Vernon enişte Harry' nin önünü kapatır ve çıkmasına izin vermez. Fakat Harry çok sinirlidir. Vernon enişteye asasını doğrultur ve yavaşça kapıdan dışarı çıkar.
   Evden birkaç sokak uzaklaşan Harry Magnolia Crescent' ta bir duvarın dibine yığılır. Harry büyü yaptığı için alacağı cezayı düşünürken gözetlendiğini hisseder. Harry karanlıkta asasını yakar ve Harry az ilerisinde gözleri ışıldayan büyük bir köpek gördü. Harry irkilip geriledi ve ayağı sandığına çarpar. Düşüşünü yavaşlatmak için kolunu savururken asası elinden fırlar ve olanca ağırlığı ile suyoluna yığılır. Bir GÜM sesi duyulur ve karşısında büyük bir 3 katlı mor bir otobüs görür. Otobüsün içinden çıkan biletçi Harry' nin bavulunu alır ve içeri götürür. Şaşıran Harry bir büyücü otobüsünü yanlışlıkla çağırdığını farkeder. Otobüsün içinde yataklar vardır ve aynı zamanda göründüğünden daha yüksek olduğunu görür. Çatlak Kazana gitmek isteyen Harry 11 Sickle para öder. Biletçi gazete okumaktadır ve televizyonda gördüğü adamın fotoğrafı gazetede de vardır. Harry biletçiden Sirius Black' in bir lanet ile birçok kişiyi öldürdüğü ve Voldemort adına çalışan birisi olduğunu öğrenir. Bu yüzden Azkaban Hapishanesine atılır. Azkaban Ruh Emiciler tarafından korunan çok güvenlikli bir yerdir. Kimse Sirius' un oradan nasıl kaçtığını bilememektedir. 
   Çatlak Kazana vardığında kapıda onu sihir bakanı Fudge karşılar. Fudge, Harry'i odasına davet eder. Harry' nin kitaplarını almıştır ve onu gördüğüne nedense çok sevinmiş bir hali vardır. Harry ile biraz konuştur. Konuştuktan sonra Harry odasına çıkar ve kitaplarını bir müddet inceler. Ertesi sabah Ron' un ailesi ve Hermione' de Harry' nin yanına gelmiştir. Harry Ron' un babası ve annesini gizlice odalarında konuşurken duyar ve kulak misafiri olur. Duyduğu şey kendisini korkutmuştur. Çünkü Sirius Black adlı katilin kendi peşinde olduğunu öğrenir. Daha sonra Harry hiçbir şey olmamış gibi kahvaltısını yapar.
   Artık okula gitme vakti gelmiştir. Weasley ailesi ile duvardan geçen Harry trene binerken Ron' un babası Arthur Harry' i yanına çağırır. Sirius Black' in Harry' nin peşinde olduğunu söylemiştir. Ondan dikkatli olmasını ve bunu kimseye söylememesini tembih eder. Boş yer bulamayan Harry, Ron ve Hermione sadece bir kişinin olduğu bir bölme bulurlar ve otururlar. Hermione hemen onun kim olduğunu anlamıştır. Yeni Karanlık Sanatlara Karşı Savunma dersi öğretmeni Profesör Lupin' dir. Yolun yarısına gelmiş olan tren bir anda durur. Trenin ışıkları söner ve içerisi artık soğumaya başlamıştır. Harry içinde bilmediği bir nedenden dolayı kendisini çok mutsuz hisseder. Buğulu camdan bir hayaletin silüeti görünür. Kapı yavaşça aralanır ve Harry kukuletalı, uzun parmaklı bir hayalet görür. O hayalet aslında bir Ruh Emici' dir. Ruh emici Harry' nin ruhunu emmeye başlar. Harry bu sırada bayılmıştır. Ron ve Hermione ne yapacaklarını bilemezken Profesör Lupin ''Expecto Patronum'' diye fısıldar ve Ruh Emici kaçar. Harry uyandığında Profesör Lupin Harry' e bir parça çikolata verir. Ruh emiciler okulu Sirius Black' e karşı korumak için okul dışında görevlendirilmişler dir.   
   Okula vardıklarında herkes Harry ile dalga geçer. Harry ilk kez gireceği ders olan Kehanet dersine girmiştir. Kehanet dersinden sonra yeni Karanlık Sanatlara Karşı Savunma dersi öğretmeni Profesör Lupin ''Böcürt'' adlı bir yaratık ile savaşmayı onu nasıl yenebileceklerini anlatır. Harry yemeğini bitirir ve ortak salona giden merdivenleri takip eder fakat kapının önünde kalabalık oluşmuştur. Kapının bekçiliğini yapan Şişman Hanım' ın portresi pençelenmiş ve şimdi nerede olduğu bilinmiyordu. Şişman Hanımın yerini bulan hademe Filch okul müdürü Albus Dumbledore' u çağırır. Şişman hanım okulda büyük, siyah bir köpeğin olduğunu ve kendisine saldırdığını söyler. Bunun üzerine okulda önlemler daha fazla alınmaya başlamıştır. O gece bütün okulun öğrencileri aynı yerde yatırılmıştır.
   Hogsmeade' e gitmek için izin alamayan Harry okulda kalacaktır. Arkadaşları Ron ve Hermione' yi geçirir. Ron' un ağabeyleri Hogsmeade gitmeden önce Harry' i çağırırlar ve ona ''Çapulcu Haritası'' adlı haritayı verirler. Çapulcu haritası okul sınırını aşmamış olan kişilerin nerede olduklarını gösteriyordu. Harry Çapulcu Haritasında okuldan Hogsmeade' e giden gizli bir geçit bulur ve oradan arkadaşlarının yanına gider. Harry' e kimden geldiği bilinmeyen bir hediye gelmiştir. Harry hediyeyi açar ve gözlerine inanamaz. Bu dünyanın en hızlı uçan süpürgesi olan Ateşoku' dur. Fakat Profesör McGonagall bu süpürgeyi incelenmesi gerektiğini söyler. Bunun üzerine Harry çok üzülür.
   Harry trendeki o geceden sonra Ruh Emicilere karşı nasıl savunulacağını öğrenmek için Profesör Lupin' e gider. Profesör Lupin Harry' e ders verir. Harry biraz gayret ederek kendi patronusunu yaratmayı başarmıştır. Fakat Profesör Lupin her dolunay günü olduğunda derslere girmemekteydi. Bu boş dersleri Profesör Snape dolduruyordu. Bir kehanet dersinde Profesör Trelawney Harry' nin başına çok kötü şeyler geleceğini söyler.
   Bir gün Ron, Harry ve Hermione okul dışından içeri girmek isterken büyük siyah bir köpek Ron' u tutar ve Şamarcı Söğüdü' nün altındaki bir geçide götürür. Bunu gören Harry ve Hermione zorla da olsa içeri girerler. Yolu takip ettiklerinde kendilerini bir evde bulurlar. Evin bir kapısından içeri girerler ve Ron' un ayağını kanar halde bulurlar. Odaya girer girmez arkalarından Sirius Black ortaya çıkar. Sonra Profesör Lupin gelir. Profesör Lupin ve Sirius Ron' un cebindeki faresini alır ve bir büyü yaparlar. Fare büyüyerek seneler önce ölü bilinen Peter Pettigrew çıkar. Bütün sırlar ortaya çıkmaya başlar. Harry' nin babasının en iyi üç arkadaşı olan Profesör Lupin, Sirius Black ve Peter Pettigrew' dir. Fakat bir kehanette Harry' nin Voldemort' u öldürebilecek tek kişi olduğu söylenir. Bunu duyan Voldemort Harry' nin anne ve babasının yerini öğrenmek için Peter Pettigrew' i kullanmıştır. Harry' nin annesi ve babası Peter Pettigrew yüzünden öldürülür. James ve Lily öldükten sonra yani Harry' nin anne ve babası öldükten sonra Sirius en iyi dostunu kaybetmenin acısını yaşar ve James ile Lilly' nin kaldığı yeri kimse bilemezken nasıl olurda Voldemort bilir diye düşünmüştür. Sonra tüm bunları öğrenen Sirius Peter' in peşine düşmüş ve onu köşeye sıkıştırmıştır. Fakat tam bu sırada Peter ortada kim var kim yoksa öldürmüş ve kendi parmağından bir parça kesip kendini fareye dönüştürmüştür. Bütün suç Sirius' un üstüne bu şekilde yıkılmıştır. Bütün bunları öğrenen Harry Peter' i Ruh Emicileri vermek için onu yakalar. Bu sırada Snape gelir fakat Harry Profesör Snape' i sersemletir. Hep beraber dışarı çıkarlar. Fakat P. Lupin dolunay olduğunu fark edemez ve kurt adama dönüşmeye başlar. Bunu gören Sirius  köpeğe dönüşerek Lupin ile savaşmaya başlar. Ormanlık alandan bir kurt sesi daha gelir ve kurt adam Lupin o yöne doğru hızla uzaklaşır ve gider. Sirius bir gölünde kıyısında insana dönüşür. Harry' de arkasından gider. Ona yardım etmek ister fakat Ruh Emiciler gelmeye başlar ve ikisininde ruhunu emmeye başlarlar. Sayıları çok olduğu için Harry bir şey yapamaz. Ölmeye kendini hazırlamıştır. Uzaktan bir ışık saçılır ve bütün Ruh Emiciler kaçmaya başlarlar. 
   Sirius yakalanmış ve okulun en üst kısmında kilitlenmiş bir halde ruh emicilere verilmeyi bekler. Ron ise revirde dir. Okul müdürü Albus Dumbledore Hermione ve Harry' e bir şeyler söyler fakat sadece Hermione anlamıştır. Hermione Harry' nin başı ve kendi başına bir kolye geçirir. Kolyeyi döndürmeye başlar ve zamanda geriye doğru giderler. İlk iş Hagrid' in evcil Hipogrifini idamdan kurtarırlar. Ormanda gezinirlerken gelecekteki kendilerini ve Sirius' un kurt adam Lupin ile savaşını görürler. Hermione birden kurt sesi çıkarır ve kurt adam Lupin' i kendilerine çekerler. Kurt adamla bir müddet savaşırlar. Hipogrif kurt adam Lupin' i kaçırmayı başarır. Daha sonra gelecekteki Sirius' un ve Harry' nin göl kıyısında Ruh Emiciler ile savaşırlarken görürler. Harry ışığın tekrardan gelmesini bekler ama ışık gelmez. Tek çare kendisinin Patronus büyüsü yapmasıdır. Patronus büyüsünü yapar ve gelecekteki kendini kurtarır. 
   Hipogrif ile suçsuz olan Sirius Black' i kurtarırlar. Harry, Sirius' un kendi vaftiz babası olduğunu öğrenir. Bütün bu olaylar geride kalır. Sirius ve Hipogrif artık kurtulmuştur. Eve dönme vakti tekrardan gelmiştir.



                 
Özette bazı yerler yanlış yazılmış olabilir. Yanlış yazılan yerleri kendiniz düzeltebilirsiniz. :)

4 yorum:

  1. Güzel evet kesinlikle kitapla alakasız şeyler var bir kere Hermione kurt dedi çıkarmıyor ve lupinle savasmiyorlar ama yine de anlamalı sağladı teşekkürler 😊🙆❤💙💚💛💜💕💖💗💘💝💞💟👍👍👌👌

    YanıtlaSil
  2. Güzel evet kesinlikle kitapla alakasız şeyler var bir kere Hermione kurt dedi çıkarmıyor ve lupinle savasmiyorlar ama yine de anlamalı sağladı teşekkürler 😊🙆❤💙💚💛💜💕💖💗💘💝💞💟👍👍👌👌

    YanıtlaSil
  3. I mean really good and very tall

    YanıtlaSil