23 Aralık 2015 Çarşamba

Yalnız Efe (Özet)

   Yörük isimli yaşlı bir ihtiyar ile kızı Kezban, Kumdere adlı bir köyde yaşamaktaydı. Yörük Hoca biraz para sahibiydi ve bu parayla köyün fakirine, öksüzüne yardım ederdi. Yörük Hoca yaşlılığı hiç sevmez keşke genç olsam der dururdu. Kumdere köyünün yakınında bir yerlerde Küçükalan isimli bir köy vardı. Eseoğlu adlı bir faizci yaptığı planla, Küçükalan köylülerinin hepsini borca sokmuştu. Önceden Yörük Hoca olacakları söylemiş fakat Küçükalan köylülerine bunu dinletememişti. Eseoğlu' nun aynı planı Kumdere köyünde işlememiş bu yüzden çok hırslanmıştı. Her memurları, görevlileri ve Kumdere köyüne gelen kaymakamı bile kışkırtıyor, olur olmaz yalanlar söylüyordu. Halbuki hiçte öyle değildi. Kumdere köyü gayet sakin, kendi geçimini kendisi sağlayabilen bir köydü.
   Yörük Hoca ile Eseoğlu, bir gün kasabada birbirlerini görürler. Eseoğlu Yörük Hoca' dan borç para ister. Yörük Hoca birkaç bir şeyler sattığından dolayı cebinde parası vardır. Yörük Hoca borç parayı Eseoğlu' na verir. Aradan 3 sene geçmiştir. Fakat Eseoğlu borcunu ödememiştir. Yörük Hocanın sabrı kalmayınca gider ve parayı ister ama Eseoğlu parayı vermez. Birkaç kez daha ister ama Eseoğlu parayı vermemekte kararlıdır. Yörük Hocanın ısrarından vazgeçmeyeceğini anlayınca, Eseoğlu bir tanıdığına Yörük Hocayı öldürtür. Haber Yörük Hocanın kızına varınca kızı ağlamaya başlar. Babasının cenazesinin olduğu yere gitmeye kararlıdır. Kafasında da, babasını kimin vurduğunu düşünür. Daha sonra aklına Eseoğlu gelir çünkü Eseoğlu hiç kimseyle anlaşamazdı. Daha sonra babasının ölüsünü görür.
   Bir sonraki gün Yörük Hoca' nın cenazesi, köylüler tarafından kendi köyüne götürüldü. Kezban katili bulmaya kararlıydı. Bir gün Eseoğlu' nun saf çobanlarından birini bulur ve katili öğrenir. Kezban öcünü babasının katilinden yani Eseoğlun' dan öcünü alır. Artık her suçluya, zalime, hırsıza karşı mücadele ediyordu. Cesaretinden dolayı o günden beri adı ''Yalnız Efe'' olmuştur.


 Özette bazı yerler yanlış yazılmış olabilir. Yanlış yazılan yerleri kendiniz düzeltebilirsiniz. :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder