15 Aralık 2015 Salı

Harry Potter ve Ateş Kadehi (Uzun Özet)

   Harry rüyasında Voldemort' un yaşlı bir adamı öldürdüğünü görür. Alnındaki yara izinin sancısı ile uyanır. Harry rüyasında Voldemort' un yanında Peter Pettigrew diğer bir adıyla Kılkuyruk ile tanımadığı bir adam vardır. Kim olmaya düşünmeye çalışır fakat aklına hiç kimse gelmez. Harry Sirius Black' e mektup yazarak her şeyi anlatır. Harry bir sabah Weasley ailesinden Dünya Quidditch Kupasına katılması için davetiye alır. Harry bunu kabul eder. Harry' i Privet Drive 4 numaralı evinden alırlar.
   Dünya Quidditch Kupası' nda sıradışı bir olay olur. Gökyüzünde Voldemort' un karanlık işareti görünür. Uzaktan gürültüler gelmeye başlamıştır. Kukuletalı bir grup Muggle bir aileyi havaya kaldırmıştır. Mr. Crouch' un ev cini olan Winky' nin elinde Harry' nin asasını bulurlar. Karanlık işareti Winky' nin yapmış olduğunu söylerler ve onu suçlarlar. Mr. Crouch' un endişeli görüntüsü Harry ve arkadaşlarının dikkatini çekmişti. 
   Okul zamanı gelmiştir. Harry ve arkadaşları trene binerek okula varırlar. Okula vardıklarında senelerdir yapılmayan Üç Büyücü Turnuvası bu sene Hogwarts okulunda yapılacaktır. Yarışmanın ödülü 1000 Galleondur. Yarışmaya üç okul katılacaktır. Bunlar; Hogwarts, Beauxbatons ve Durmstrang' dır. Yarışma çok tehlikelidir bu yüzden yaş sınırı 17' dir. Ateş Kadehi denilen sihirli bir nesne bu üç yarışmacıyı belirlerdi. Seçim günü geldiğinde Harry adını Ateş Kadehine atmamasına rağmen adı çıkar. Yarışmaya katılan kişi sayısı dört olur. Bu kişiler Harry, Cedric, Krum ve Fleur' dur. Harry' nin en iyi arkadaşı olan Ron kendisine inanmaz. Bu yüzden araları bozulur. 
   Okulda yeni Karanlık Sanatlara Karşı Savunma öğretmeni Profesör Moody ile tanışırlar. Moody diğer öğretmenlere göre çok farklıdır. Hagrid bir akşam Harry' i evine çağırır. Harry Hagrid' in evine gider. Hagrid' i gizlice takip eden Harry yarışmanın ilk görevinin ejderhalar olduğunu öğrenir. Kendi okulundan olan Cedric' e bunu söyler. 
   İlk görev başlamıştır. Amaç ejderhanın koruduğu altın renkli bir yumurtayı ejderhadan almaktı. Cedric, Krum ve Fleur ilk görevi kazanmışlardır. Sıra Harry' e gelince çağırma büyüsü ile kendi süpürgesini çağırır. Biraz zorlanmış olsa da Harry' de birinci görevi bitirmiştir. İkinci görevin ne olduğunu bilen Cedric, Harry' e kendini borçlu hisseder. Bu yüzden ona altın yumurtayı suyun içinde açmasını söyler. Harry en başta bu fikri saçma bulur. Fakat başka çaresi kalmayınca denemek zorunda kalır. Yumurtayı suyun altında açar ve yumurtanın gizemini çözer. İkinci görev Hagwarts' arazisinde bulunan gölden sevdiği kişiyi bir saat içinde kurtarmaktır. Harry bir saat suda nasıl kalacağını bulamaz.
   Yarışma sabahı Harry kütüphanede uyuyakalmıştır. Dobby Harry' i uyandırır ve eline galsamotu verir. Yarışmaya son anda geç kalmaktan kurtulan Harry ağzına galsamotunu atar ve göle dalar. Harry kendi rehinesini kurtarır. Fakat bir rehine kurtarılamamıştır. Harry buna dayanamaz ve ikinci rehineyide kurtarır. Bu yüzden Harry 3. olmuştur. Jüriler toplanarak Harry' nin centilmenliğinden dolayı Harry' i 2. yaparlar. Üçüncü görev açık açık söylenir. Büyük bir labirentin içinde kupa vardır ve kupayı ilk görüp dokunan kişi bu görevi kazanır.
   Görev başlar. Harry ve Cedric' in puanları en fazla olduğundan en önce onlar başlar. Arkalarından Beauxbatons ve Durmstrang öğrencileri labirente girerler. Harry Cedric' e labirentte yardım eder. Kupayı ilk Cedric ve Harry bulmuştur. İkisinin kararı ile kupaya aynı anda dokunurlar. Fakat kupa onları Voldemort ve Kılkuyruğun olduğu mezara götürür. Kılkuyruk Cedric'i öldürür ve Harry heykele bağlar. Bebek gücü ve boyu olan Voldemortu elinde taşımaktadır. Bir kazan getirir ve ilk iş Voldemortu kazana atar. Daha sonra çeşitli malzemeler katar. En son olarak kendi kestiği elini atar ve Harry' nin birkaç damla kanını alır, suya damlatır. 
   Voldemort eski gücüne kavuşur ve yandaşlarını çağırır. Yandaşların arasında Malfoy' un babası da vardır. Voldemort, Harry' e düello teklif eder. Savaşmaya başlarlar ama Voldemort ile Harry' nin asası aynı anka kuşu telinden olduğu için büyüler ortada kenetlenir. Harry' nin asasının ucundan babası, annesi ve Cedric belirir. Cedric cesedini babasına götürmesini ister. Asadan çıkan Harry' nin annesi, babası ve Cedric Voldemortu kısa süreliğine oyalarlar.
   Harry, Cedric' in cesedi ile okul arazisine dönmüştür. Harry Voldemort' un döndüğünü kalabalığa söyler. Profesör Moody, Harry odasına götürür. Bu sırada Dumbledore, McGonagall ve Snape odaya girerler. Moody' e bir iksir içirirler ve Moody' nin asıl sureti gözükür. Sahte Moody Mr. Crouch' un oğludur. Yıllar önce Azkabana atılmıştır ve orada öldüğü söylenmiştir. Dünya Quidditch Kupasındaki olayları ve Harry' nin mezarlığa ışınlanmasını Moody kılığında yapmıştır. Tüm gerçekler ortaya çıkar. 
   1000 Galleon ödülü alana Harry dönüş treninden inerken bütün Galleonları Fred ve George Weasley' e vermiştir. Ron' un ağabeylerinden Ron' a yeni bir cüppe almalarını ister. Geri kalanları ise ''Weasley Büyücü Şakaları'' dükkanı açmak için kullanabileceklerini söyler. 



Özette bazı yerler yanlış yazılmış olabilir. Yanlış yazılan yerleri kendiniz düzeltebilirsiniz. :)




      

1 yorum: