22 Aralık 2015 Salı

Kaşağı (Özet)

   Hasan ve kitabın yazarı anne ve babaları birlikte bir çiftlik evinde yaşamaktaydı. Dadaruh çiftlikte seyislik yapardı. Dadaruh çocukları çok sever onlarla iyi anlaşırdı. Evde ise Pervin adında bir kız hizmetciydi. Kitabın yazarı ortalık boşken tımar yapmak için ahıra girer. Kaşağı arar fakat bulamaz. Odada bir sandık bulunmaktadır. Sandık, kitabın yazarının dikkatini çeker ve içine bakar. Sandığın içinden annesinin İstanbul dan gönderdiği bir Fakfon Kaşağı bulur. Atlara tımar yapmak ister fakat kaşağı çok sivridir. Bu sebepden at rahat durmaz. Kaşağıyı taşa sürter fakat kaşağı hala sivridir. Çocuk sinirlenir ve kaşağıyı kırar. Kırdığı kaşağıyı yalağa atar.
   Birgün babası kırılmış kaşağıyı bulur ve kimin kırdığını aramaya başlar. Kitabın yazarı bu suçu kardeşi Hasana yıkar. Babası Hasana, ahıra girmeme cezası verir ve babası Hasanı eve  hapseder. Annesi eve gelince Hasanı asla affetmez. Kitabın yazarının yani oğlunun diğer oğlu olan Hasana iftira atacağını aklından geçirmez.
   Ertesi sene ikizlerin annesi tekrardan İstanbula gider. Hasana hala ahıra girememektedir çünkü cezası vardır.  Hasan birgün hastalanır. Bir doktor çağırırlar ve babası Hasanın başucundan ayrılmaz. Doktor hastalığın "kuşpalazı" olduğunu söylerler. Evin hizmetçisi kitabın yazarına ağlar bir halde Hasanın öleceğini söyler.
   Hasan o gece uyuyamaz. Kitabın yazarı birgün hizmetçiyi uyandırır ve ona kaşağıyı kendisinin kırdığını ve bunu babasına şimdi söylemek istediğini söyler. Hizmetçi izin vermez, yarın sabah söylersin der. Yarın sabah her şeyi söylemek için uyandığında Hasan ölmüştür.

Özette bazı yerler yanlış yazılmış olabilir. Yanlış yazılan yerleri kendiniz düzeltebilirsiniz. :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder